Pompa ciepła
Ekologiczny dom i energooszczedne ogrzewanie

Architektura: ITER Building Technology Park 2. propozycja nagrody / Estudio Lunar

Posted in Uncategorized  by admin
September 7th, 2018

Dzięki uprzejmości Estudio Lunar Znajduje się na Teneryfie, jednej z najbardziej zaludnionych wysp w Hiszpanii, druga wygrana propozycja dla ITER Building Technology Park osadza się jak krater, w odniesieniu do jego wulkanicznego otoczenia.
Projekt Estudio Lunar składa się z dwóch elementów, z których pierwszy zawiera program, który znajduje się w terenie współdziałającym z nim; i drugi element, który znajduje się nad terenem i tylko dotyka go, aby utworzyć główny dostęp na północy, chroniąc budynek przed dominującymi wiatrami napływającymi z północnego wschodu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Budynek wygląda na dziedziniec, serce krateru, czyli miejsce spotkań, organizuje dostęp i połączenia z innymi budynkami.
Na tym dziedzińcu znajdują się szczeliny, które komunikują laboratoria i obszary badawcze z zewnętrzem.
Te małe dziedzińce tworzą serię wizualnych połączeń pomiędzy wszystkimi przestrzeniami, które wyglądają na zewnątrz tworząc kompleksową i interesującą przestrzenność dla użytkowników budynku.
Dzięki uprzejmości Estudio Lunar Górny pierścień zawiera najbardziej reprezentatywny program i ten, który wymaga najlepszych warunków oświetleniowych.
Na tych dwóch piętrach wewnątrz pierścienia znajdują się trzy rodzaje przestrzeni: balkon parametryczny, skrzynie programowe i przestrzeń wewnętrzna.
Przestrzeń wewnętrzna jest ciągła i tam umieściliśmy miejsca badań lub bibliotekę.
Pudełka znajdują się pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem i są przestrzeniami, które wymagają więcej prywatności, takich jak sale lekcyjne lub warsztaty i których dostęp jest zawsze skierowany w stronę balkonu parametrycznego.
Obszar cyrkulacyjny skierowany jest na wewnętrzny dziedziniec i pozostanie jako epicentrum działalności.
lokalizacja miejsca Górny pierścień ma pokrywę paneli z dwóch różnych materiałów: ogniw fotowoltaicznych i kamienia wulkanicznego.
Te dwa materiały są połączone, dostosowując się do orientacji, więc panele na południowym froncie będą miały 90% ogniw fotowoltaicznych i 10% kamienia, procenty, które będą zmieniać się stopniowo, aż dotrą do frontu północnego, który będzie głównie kamieniem.
Panele te mogą obracać się z systemem domowym wokół centralnej osi, aby osiągnąć maksymalną eksploatację energii słonecznej.
plan 01 Dach budynku oferuje 2800 m2 dla paneli słonecznych z warunkami szczytowymi.
Na podziemnych kondygnacjach znajdują się najistotniejsze naturalne systemy energetyczne: izolacja naturalna, ochrona przed słońcem, wentylacja krzyżowa i bezwładność termiczna.
Poziomy podziemne wykorzystują całą energię zgromadzoną w ziemi jako naturalną izolację, utrzymując stałą temperaturę przez cały rok bez konieczności dodatkowego wkładu energetycznego.
System małych dziedzińców, który organizuje program pod ziemią, oferuje naturalne światło i krzyżową wentylację, aby odnowić powietrze wewnątrz.
plan 02 Architekci: Estudio Lunar Lokalizacja: Teneryfa, Hiszpania Team: Conxa Gené, Joan Alomar, Javier Í.
igo, Carmen Largacha Współpracownik: Lunar vision Klient: Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER) Program: Laboratoria, biuro, biblioteka, kongres centrum, parking Powierzchnia zabudowy: 16 000 m2 Status: II nagroda Data konkursu: październik 2012
[patrz też: bramy garażowe segmentowe hormann cennik, wiatrownica boczna, łączniki balkonowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: bramy garażowe segmentowe hormann cennik wiatrownica boczna łączniki balkonowe