Pompa ciepła
Ekologiczny dom i energooszczedne ogrzewanie

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Piece tunelowe, szeroko rozpowszechnione w przemyśle materiałów ogniotrwałych i ceramiki szlachetnej, zaczyna się stosować w przemyśle ceramiki czerwonej. Pierwszy piec tunelowy został zbudowany w Leningradzie według projektu Mieszczeriakowa. Charakterystyka tego pieca jest następująca: długość – 105 m, szerokość – 1,5 m, wysokość – 1,7 m, liczba wózków w piecu – 50, pojemność wózka – 1000 szt., długość wózka – 1,95 m, szerokość – 1,4 m. Piec jest obsługiwany przez dwa wentylatory: jeden tłoczący o wydajności 9000 m3/godz i drugi – wyciągowy o wydajności 23 400 ms/godz. Załadunek paliwa odbywa się przez czeluście zasypowe (jak w piecach kręgowych). Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Procentowy skład gazu ziemnego jest następujący: Metan (CH4) 96 Etan (C2Hs), propan (C3Hs), butan (C4HlO) 2 Tlen (02) 2. Wartość opałowa przy temperaturze O°C i ciśnieniu 760 mm sI. Hg wynosi 8530 kcal/m, Gaz doprowadza się do pieca przez palniki, przy czym do części palników (1 lub 2 szt.) doprowadza się czysty gaz, do pozostałych – gaz z domieszką powietrza pierwotnego. Palenie przebiega w przestrzeni między dwoma załadowanymi wózkami. W palnikach doprowadzających mieszankę gazu i powietrza szybkość przepływu mieszanki jest duża i płomień przenika do środka przestrzeni między wózkami równomiernie ogrzewając załadowaną surówkę. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Obliczanie pieca dzieli się na obliczenie technologiczne i obliczenie cieplne. Przy obliczeniu technologicznym określa się główne wymiary konstrukcyjne pieca, zapewniające zaplanowaną wydajność przy zaplanowanym czasie wypalania. Przy obliczeniu cieplnym określa się wymiary urządzeń paleniskowych i wentylacyjnych oraz kanałów dymowych, umożliwiających prowadzenie procesu wypalania w zaplanowanym czasie przy niezbędnej temperaturze. Po określeniu objętości gazów spalinowych i gorącego powietrza oblicza się ich szybkości przepływu w kanałach spalinowym, ogniowym i nad sklepieniem, w dzwonach, dymnikach itd., a następnie sprawdza się wymiary konstrukcyjne tych elementów, mając na uwadze, aby prędkość przepływu gazów nie przekraczała 8 misek. Po i określeniu prędkości przepływu gazów oblicza się opór wskutek tarcia oraz opory lokalne i na podstawie tych danych dobiera się odpowiednie urządzenia wywiewne (komin lub wentylator). Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Przy remoncie niczym nie obciążone sklepienie ogniowe może być rozebrane, gdyż cała górna część pieca spoczywa – podobnie jak przed rozbiórką – na sklepieniu nośnym. Pice zygzaki (z kanałem zygzakowatym) składają się z szeregu równoległych komór połączonych ze sobą przejściami bardziej wąskimi niż komory. Liczba komór w tych piecach stanowi wielokrotną liczby 4. Najmniejsze piece tego typu mają 12 komór. Piece z 20 ko- morami i więcej pracują na 2 ognie. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Przeprowadzone w Polsce przez prof. F. Esse badania, zarówno teoretyczne, jak i praktyczne nad zagadnieniem przepływu spalin w piecach ceramicznych, wykazały, że istnieje ścisła zależność pomiędzy ilością przepływających przez piec spalin a ilością wypalanych wyrobów. Ilość spalin, która musi przepłynąć przez piec dla – wypalenia 1 kg wyrobu, nazywa prof. Esse stałą przepływu spalin i oznacza ją przez W. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Zwykle nowo wybudowany piec poddaje się przed uruchomieniem dłuższemu suszeniu, zależnie od wymiarów pieca. W Rosji opracowano i zastosowano metodę przyspieszonego rozruchu pieca, która skróciła mniej więcej 3-krotnie czas okresu przygotowawczego aż do chwili otrzymania z pieca pierwszej partii wypalonej cegły (12 dni zamiast 35-40 dni), umożliwiła zaoszczędzenie ok. 400 m3 drewna (norma na suszenie 1 m3 muru – 0,65 m drewna) i otrzymywanie cegły zadowalającej jakości z pierwszego cyklu wypalania. Zadnych uszkodzeń ścian pieca przy zastosowaniu tego sposobu nie ujawniono. Rozruch pieca odbywa się w sposób następujący. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

BUDOWA I EKSPLOATACJA PRZEWODÓW KANALIZACYJNYCH 3. 13. 1. Wyznaczanie osi kanału i głębokości wykopu Wykopy dla przewodów kanalizacyjnych przygotowuje się podobnie jak dla wodociągowych, lecz wykonanie ich jest trudniejsze (głębokość wykopów jest znacznie większa, często sięga 4-:-5 i więcej metrów; konieczne jest również dokładne przestrzeganie zaprojektowanego spadku). Oś kanału wytycza się przez wbicie kołków – w odległościach ok. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

W kurzawce i w gruntach słabych, np. mułowych, murszach, zakłada się pod mury fundament betonowy na ruszcie drewnianym, wykonanym na palach. Jeżeli spodziewane obciążenie jest znaczne, np. pod nasypem drogowym, fundament betonowy powinien obejmować całą rurę. Niedbałe przygotowanie podłoża i niestaranne ułożenie przewodów są zazwyczaj przyczynami zniszczenia rur na połączeniach lub ich zgniecenia . Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Umieszczenie przewodu projektuje się zazwyczaj na środku ulicy, wówczas długość połączeń domowych (przykanalików) jest jednakowa z obydwu stron. Po wytyczeniu osi przewodu oznacza się palikami brzegi wykopu. Wzdłuż brzegów pozostawia się pas o szer. 0,5-0,7 służący do przejścia wzdłuż wykopów, do ustawienia kozłów, kładek, transportu materiałów itp. Dno wykopu powinno ściśle odpowiadać zaprojektowanej niwelecie dna kanału do sprawdzania głębokości wykopu, zaznaczenia osi kanału ustawia się w odległościach co 10-30 m celowniki . Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘projekt sklepu spożywczego’

PIECE TUNELOWE

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2019

Jednostką odpływu jest odpływ z typowego zlewu kuchennego wynoszący 0,33 lisek (N = 1). Odpowiednio wartości N wynoszą: dla umywalki – 0,50, dla wanny lub zmywaka – 2,0, dla ustępu zaopatrzonego w zbiorniczek płuczący – 3,60. Gdy dla zainstalowania przyborów N = 10, co odpowiada 3,3 lIsek, wówczas przyjmuje się, że jednocześnie będzie odpływać tylko 20% ścieków, tj. 0,66 •lIsek. Dla N = 20 odpływ wyniesie 14()/o, dla N = 30 odpowiednio 1l,5()/o . Read the rest of this entry »

Comments Off

« Previous Entries